België, Coronavirus, COVID 19, Lockdown, niet-gecategoriseerd, Onderneming, Opinie, Zelfstandigen

Lockdowns maken kleine zelfstandigen kapot

Zo was er bijvoorbeeld Allysson uit Luik. Ze pleegde zelfmoord nadat de rekeningen zich op hadden gestapeld en ze zelfs geen eten meer kon kopen.

Alysson had met 25.000 euro al haar spaargeld in haar kapsalon gestoken.

Juist omdat ze zo symbool stond voor de crisis maakt haar overlijden in Wallonië heel wat los.

2020 is een annus horribilis voor kleine zelfstandigen, maar toch ging Alysson er op 3 augustus met volle moed tegenaan.

Tot overmaat van ramp maakte ze ook geen aanspraak op de steunmaatregelen: haar kapsalon was daarvoor nog niet lang genoeg open. “Als jonge zelfstandige worden we compleet aan ons lot overgelaten. De teleurstelling overheerst op de boosheid”, getuigde ze bij Sudpresse.

Ze opende haar eigen kapsalon met 6 man personeel, maar helaas botste ze snel met de bikkelharde realiteit. De corona-maatregelen, waardoor alle niet-essentiële winkels begin deze maand de deuren moesten sluiten, maken het leven van veel Belgische ondernemers zuur.

‘Sommigen vonden dat gewaagd, maar als je er niet voor gaat kom je nergens. Dit is mijn passie en ik zie mijn klanten graag. Ik kan nu niet zomaar opgeven, daar ben ik te fier voor.’

‘Het is wel zo dat ik niet meer in mijn basisbehoeften kan voorzien. Eten, verwarming, facturen die betaald moeten worden, … Het wordt financieel allemaal heel lastig. Ik moet ‘ethische’ keuzes maken: betaal ik de elektriciteitsfactuur zodat mijn tondeuses blijven werken of vul ik de frigo met eten?’

‘Mijn boekhouder gaf me de raad om met de zaak te stoppen, maar dat wil ik niet’, vertelde Alysson twee weken eerder nog voor de camera van RTL.

‘Ik wil me gerust te pletter werken, maar ik kan toch niet na amper drie maanden failliet gaan?’

Dat Alysson een grote leegte nalaat, is nu al een zekerheid. Vrienden omschrijven haar als een joviaal iemand en het zonnetje in huis.

‘Je had je hele leven nog voor je, maar je hebt er anders over beslist. Ik respecteer je beslissing, jammer genoeg zullen we nu nooit meer grapjes kunnen maken’, schreef een klant.

‘Deze morgen ben ik voorbij je zaak gewandeld. De lichten waren gedoofd. Ik had moeite om mijn tranen in bedwang te houden, nu laat ik ze de vrije loop. We hebben zo veel fijne momenten beleefd, dit afscheid gaat nog heel lang pijn blijven doen’, besluit een bevriende fotograaf.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *