België, Buitenland, Coronavirus, COVID 19, Cultuur, Gezondheid, Nederland, niet-gecategoriseerd, Opinie

Oppassen, politiek wil nadenken over indirecte vaccinatieplicht.

Dat zou betekenen dat je voor het bijwonen bepaalde evenementen een bewijs van vaccinatie zou moeten voorleggen, of dat je niet mag vliegen zonder vaccinatiebewijs.

Minister de Jonge van het CDA heeft al laten weten dat hij met zijn christelijke achterban niets ziet in een indirecte vaccinatieplicht. Ook de christelijke coalitiepartij Christenunie is tegen. Bij veel Nederlandse christenen bestaat er een grote terughoudendheid bij vaccinaties. Er zijn ook geloofsgemeenschappen die zich voor geen enkel vaccin laten vaccineren. De streng christelijke aanhangers van de gereformeerde SGP staan erom bekend dat zij zich vaak niet laten inenten.

Toch een vaccinatiedruk?

Premier Mark Rutte liet zich minder stellig uit. Een indirecte vaccinatieplicht is volgens hem ‘een heel fundamenteel en ethisch’ vraagstuk.

Het kabinet is niet voor dwang, maar je kunt mensen wel indirect stimuleren. Daarop beraden we ons momenteel.

Ook bij Minister de Jonge is er een drang naar pressie.

Als bijvoorbeeld verpleeghuisbewoners al zijn ingeënt is het voor hen onnodig alle maatregelen nog in acht te nemen, Er kunnen dus verschillen ontstaan tussen mensen die wel en niet zijn gevaccineerd.

Mensen die wel zijn gevaccineerd, mogen dan wel hun familie zien en diegenen die dat niet hebben niet? Het lijkt sterk dus op dat bewindslieden de indirecte vaccinatieplicht een mooiere verpakking met een strikje erom willen geven.

Belgie heeft geen christelijke rem op vaccinatiedruk

In België is de politieke druk van de Christelijke groepen er niet. Daardoor is de kans in België groter dat er iets komt als een indirecte vaccinatieplicht. België heeft wel een vaccinatieplicht voor Polio, maar heeft al besloten dat het Coronavaccin niet verplicht gaat worden.

Ticketmaster kijkt naar ‘geverifieerde status’ voor klanten

Als er een land gaat beginnen met een indirecte vaccinatieplicht, dan volgen er waarschijnlijk snel meer. In de Verenigde Staten heeft de toegangsbewijzen-verkoper Ticketmaster al aangegeven dat ze aan het werken zijn aan plannen om negatieve COVID19-testen of een bewijs van vaccinatie te verlangen . Zo suggereerde Ticketmaster-baas Mark Yovich dat kaarthouders een ‘geverifieerde status’ krijgen als ze zijn gevaccineerd.

De Nederlandse tak van Ticketmaster heeft wel al gezegd dat er geen verplichting voor een Coronatest gesteld gaat worden.

Geen concerten zonder vaccinatie?

Landen om ons heen bedenken ook plannen

De Europese Unie heeft alvast een plan klaarliggen voor een Europees vaccinatiepaspoort dat in 2022 zou moeten verplicht worden. Hierbij zouden de lidstaten zelf beleid mogen voeren. Het wordt alleen wel heel makkelijk om allerlei restrictieve maatregelen in te voeren.

In Groot-Brittannië en Australië zijn er ook al voorstanders immunity-paspoort zijn. Niet vliegen zonder geldig immunity-passport. Misschien zelfs bepaalde gebieden afsluiten of geen restaurant-bezoek zonder paspoort.

Tegengas

FVD’er Van Haga wil niet dat mensen worden buitengesloten omdat zij zich niet laten vaccineren tegen een ziekte die voor hun misschien amper gevaar oplevert.

Er dreigt nu een indirecte vaccinatieplicht te ontstaan. Een kind dat niet is gevaccineerd, mag straks niet naar kinderopvang, je komt een overheidsgebouw niet binnen of je mag niet naar een concert of bibliotheek.

Sommige bedrijven zijn alvast begonnen zoals een restaurant in de VS waar men een Coronatest verlangd om te te worden gelaten.

Dit is niet als een pleidooi bedoeld tegen vaccineren. Met het vaccin zou hopelijk eindelijk het normale leven weer zijn gang kunnen gaan. Laat deze situatie echter niet worden gebruikt om de vrijheden van mensen in te knotten.

Angst is een slechte raadgever.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *