Buitenland, Oorlog

Armenië verliest de oorlog van Azerbeidzjan

Maandagavond maakte de Armeense president Nikol Pashinyan een vredesdeal bekend. Boze reacties waren het gevolg in de Armeense hoofdstad Yerevan, over wat als een overgave wordt gezien. Armenië trekt al haar troepen terug uit Nagorno-Karabach en de omliggende gebieden die Armenië in de jaren 90 van de vorige eeuw had bezet in een oorlog met Azerbeidzjan, waarbij meer dan 30.000 doden vielen. Armenië verliest alle bezette gebieden en ook Nagorno-Karabach wordt uitgedund.

Oude Armeense Enclave

Nagorno-Karabach werd al duizenden jaren bewoond door Armeniërs, maar bij het opsplitsen van de Sovjet-Unie werd de enclave bij Azerbaijan gelaten. In de omliggende gebieden woonden dan wel veel Azeri’s die voor een groot deel verdreven werden toen Armenië het gebied veroverde om een verbinding te maken met de Armeense Enclave die zelfstandigheid had uitgeroepen. Het werd een wapenstilstand en Nagorno-Karabach werd zelfstandig, door geen enkel land in de wereld erkend.

Gasrijk Azerbaijan bouwt wapenarsenaal op

 Het gasrijke Azerbeidzjan heeft in de jaren na de eerste oorlog flink wat wapens kunnen verkrijgen. Bijvoorbeeld de Israëlische drones, die groepjes Armeniërs makkelijk uitschakelden.

Turkije had Azerbeidzjan politieke en militaire steun toegezegd. Armenië had enkel een alliantie met Rusland, echter Rusland zou enkel hulp moeten verlenen als Armenië op haar eigen grondgebied zou worden aangevallen.

Azerbaijan valt aan

Battle of Shusha (2020).svg

En Azerbaijan viel aan. Een algehele Armeense mobilisatie kon de Azeris niet stoppen. Naar verwachting zijn er tussen de 1000 en 5000 doden gevallen.

Toen de Azeris de tweede grootste stad Shushi van Nagorno-Karabach veroverden, was het onmogelijk geworden voor de Armeniërs om nog iets te winnen.

Shushi ligt op een heuvel en van daaruit is het makkelijk om de hoofdstad Stepanakert onder vuur te nemen.

Vredesdeal

Rusland zal in het vredesverdrag, dat voorlopig maar vijf jaar geldig is, troepen stationeren in Nagorno-Karabach. ook zullen Russche troepen een weg bewaken van Armenie naar de enclave. Er zal ook een Turkse waarneming aanwezig zijn. Azerbaijan behoud de veroverde gebieden van de Enclave, waaronder ook de culturele hoofdstad Shusi. Alle omliggende gebieden die Armenie bezet had worden per 1 december aan Azerbaijan teruggegeven.

Armenië capituleert ook officieel volgens het verdrag.

Nagorno-Karabakh: Russia deploys peacekeeping troops to region - BBC News

Ook zal er een Corridorweg worden aangelegd naar de Azerbeidzjaanse enclave Nakhchivan, die tussen Iran en Armenië ligt. Ook deze zal door Russen bewaakt worden. Nagorno-Karabach krijgt geen enkele legale status, haar toekomst wordt hoogst onzeker. Armenië had echter geen keus…

Mooi land Armenië.